Er zijn ontzettend veel verschillende soorten appels te koop in Nederland, en misschien heb je zelf wel een grote of kleine appelboom in de tuin staan, waarvan je de appels wilt gebruiken om appelmoes te maken.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
Geschikte appels voor de appelmoes zijn bijvoorbeeld de Goudreinet, de James Grieve, of soorten als de Jonagold of de Elstar. Appelsoorten die wat minder geschikt zijn, zijn onder andere de Golden Delicious, of de Red Delicious.
Deze twee appelsoorten, echte handappels, dus om zo uit de hand te eten, zijn vrij zoet, maar worden over het algemeen snel melig. Wat minder spetterend fris dus.
En dat laatste heb je eigenlijk nodig in een appelsoort, om er goede appelmoes van te kunnen maken.
Let wel, je kunt appelmoes maken van de Golden Delicious, of de Red Delicious, maar de smaak wordt de meeste mensen als minder lekker ervaren.
Maar, tegenwoordig zijn er allerlei “modernere” appelsoorten op de markt, waarvan je meestal niet direct weet of de soort geschikt is om er appelmoes van te maken.
Geschikte appels voor appelmoes zijn normaliter zoetzuur. De allerbeste appel is de Goudreinet, maar helaas is deze appel niet overal te koop.
Is de Goudreinet niet te koop dan kijk je of je zoetzure sappige appels kunt vinden. Dat is eigenlijk het belangrijkste kenmerk. Een oude appel is dus niet geschikt voor appelmoes, en een melige appel ook niet.
Geschikte soorten zijn onder ander:
Als de appel niet al te zoet is en niet te zuur, maar zoetzuur, sappig en stevig, kan er meestal goede appelmoes van gemaakt worden. Wil je voor de appelmoes appels kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, vraag dan of het een handappel is, of een moesappel.
Liever geen appelmoes maken van een echte handappelsoort, alhoewel je het altijd een keer kunt proberen. Er zijn ook bij de appel, altijd uitzonderingen op de regel. Sommige soorten handappels kunnen prima geschikt zijn, terwijl een aantal soorten moesappels ook zo uit de hand gegeten kunnen worden.
Gebruik je een zure of zoetzure appelsoort, moet je wat meer suiker toevoegen bij het maken van de appelmoes. Gebruik je een zoete appelsoort, moet je juist minder suiker toevoegen. Dat klinkt logisch, maar het is toch één van de grootste fouten die gemaakt wordt bij het maken van appelmoes. Wees dus voorzichtig met suiker, en proef voordat je de appelmoes maakt.
Te zoet? Voeg dan meer appels toe. Niet zoet genoeg? Dan voeg je heel simpel wat suiker toe.
De andere fout die nogal eens gemaakt wordt, is het gebruiken van uitgedroogde of melige appels. Daar wordt de appelmoes dus niet lekker van. Gebruik dus zo vers mogelijke appels.
Wil je jouw ingrediënten direct in huis hebben? Bestel ze dan direct online bij Jumbo.com