Appelcompote maken doe je op dezelfde manier als wanneer je appelmoes maakt. Met één klein verschil.
Voor de appelcompote snij je de appels eerst in kleinere stukken. Dan kook je de appelstukjes met een beetje water. Zodra de stukjes gekookt zijn, worden de appelstukken gepureerd.
Wil je appelcompote maken, dan snij je de geschilde appels eerst in vier delen. Dan kook je de stukken, en als de appels gekookt zijn, pureer je de appelstukken niet. Maar je laat je de stukken heel.
Voor de rest kun je appelcompote op dezelfde manier maken. Net als in het recept voor appelmoes wordt omschreven.
In principe is appelmoes een bijgerecht tijdens een maaltijd. Dat hoeft overigens lang niet altijd het geval te zijn. Appelcompote word vaak gebruikt als dessert, of als onderdeel van een dessert.
Mede daardoor is er voor appelcompote ook veel meer variatie mogelijk. Appelmoes wordt immers vrijwel altijd volgens een standaard recept gemaakt.
De appelcompote kun je dan ook wat meer pit geven of juist fruitiger maken, door allerlei toevoegingen.
Dat kan bijvoorbeeld door de toevoeging van wat geraspte gember of een beetje steranijs. Ook een beetje peper, geraspte sinaasappelschil, en een beetje sinaasappelsap zijn lekker.
Daardoor smaakt de appelcompote meteen al geheel anders. Zeker in vergelijking met alleen maar gekookte appelstukken met suiker.
Andere toevoegingen die je zeker eens moet gaan proberen zijn bijvoorbeeld:
Appelcompote maken doe je dus enerzijds ongeveer op dezelfde manier als appelmoes maken. Dan kun je, zeker als je de compote wilt gebruiken als dessert, het geheel naar eigen wens nog lekkerder maken.
Overigens passen ook vanillesaus, en diverse ijssoorten erg goed bij een frisse appelcompote.
Wil je jouw ingrediënten direct in huis hebben? Bestel ze dan direct online bij Jumbo.com